Explorit is een knap systeem met grote meerwaarde voor het onderwijs in België.

VAN IN, de grootste educatieve uitgever in België, werkt met Explorit

ANTWERPEN – Filip van Emelen van VAN IN, de grootste educatieve uitgever van België en onderdeel van Sanoma, spreekt enthousiast over Explorit: “Wij waren bezig met het zoeken naar en experimenteren met systemen die informatie kunnen omzetten naar beeld en interactie. Om leerlingen te motiveren en te enthousiasmeren voor de lesstof. Wij hebben een aantal systemen getest, maar we vonden ze te duur en te beperkt en niet makkelijk genoeg om vlot mee te kunnen werken. Totdat we op het spoor kwamen van het werken met Explorit.”

VAN IN werkt met Explorit

“Wij willen op het gebied van onderwijs innovatieve en kwalitatieve leermiddelen aanbieden, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Al onze leeroplossingen getuigen van onze praktische kijk op onderwijs en onze expertise in de nieuwste digitale en didactische tendensen. Werken met Explorit past bij het onderwijs van morgen. Explorit kan dan wel geen lesboeken vervangen, maar, waar een boek statisch is kan Explorit de lesboeken wel verrijken.”

Makkelijk om mee te werken

“Explorit wordt op dit moment vooral ingezet bij het vak geschiedenis. Deze lesstof wordt vaak als saai getypeerd, maar door middel van Explorit worden zowel lesstof als afbeeldingen aansprekend en interactief aangeboden. En, omdat Explorit zich makkelijk laat bewerken, kan de lesstof snel up to date worden aangepast aan de interesse van de leerlingen. Explorit is kostentechnisch interessant. De lesstof met afbeeldingen en verdiepende informatie kunnen worden opgebouwd en aangepast zonder dat er extra voor betaald hoeft te worden. Dat geeft een vrij gevoel.”

“Leraren zijn daarom ook erg enthousiast. Het is een mooie ondersteuning voor het lesgeven. Er is heel makkelijk zelf mee te werken. Het kan ook worden ingezet als voorbereidingen op de les door de leerlingen thuis. De nieuwe generatie leerlingen zijn vooral gewend om plaatjes te kijken. Explorit beantwoordt deze beeldcultuur met een oplossing die aantrekkelijk is en oproept tot nieuwsgierigheid.”

Zelf de inhoud ontdekken

“Explorit lijkt nog het meest op surfen op internet: Snel zoeken, snel klikken en snel ontdekken. Je kunt meerdere ‘tabbladen’ open hebben staan om snel te kunnen switchen van de ene informatie naar de andere informatie, omdat er oneindig platen aangemaakt en gekoppeld kunnen worden. Het is veel meer dan een powerpoint. Het is een systeem dat informatie overbrengt in gelaagdheid.”

“Ingewikkelde stof wordt omgezet naar het zelf willen ontdekken van de inhoud. De gelaagdheid die we kunnen aanbrengen door het gebruik van Explorit, wordt als het ware weer opnieuw ‘afgepeld’ door leerlingen. Waar eerder een halfuur uitleg nodig was, worden leerlingen nu o.a. door animatie sneller meegezogen in het verhaal.”

Explorit als aanrader

“Wij zijn zeer tevreden met het systeem van Explorit, maar ook met de organisatie daarachter. Ze staan dicht bij de klant, luisteren goed en ontwikkelen zelfs door. De service en nazorg is heel prettig geregeld. Het is een echte aanrader. Het is nu onze wens om Explorit ook in te gaan zetten voor andere vakken. Leesonderwijs en wetenschappelijke vakken, bijvoorbeeld. Het is een knap systeem, didactisch een grote meerwaarde voor het Vlaamse onderwijs. Het past helemaal bij gedifferentieerd onderwijs en het aanbieden van kwalitatieve content”, aldus Filip van Emelen.